www.pietvanegmond.nl

Nieuws

Lovende recensie van cd Rhapsody in Blue in magazine The Organ

Piet van Egmond aan het Van den Heuvel-orgel in de Singelkerk te RidderkerkDe in september 2006 uitgebrachte cd Rhapsody in Blue met archiefopnamen van transcripties door Piet van Egmond op het Steinmeyer-orgel van de Prinsessekerk in Amsterdam heeft een zeer lovende recensie gekregen in het augustusnummer van het Engelse orgelmagazine The Organ.
David Baker, hoofdredacteur van dat blad en tevens auteur van het Engelse standaardwerk The Organ, schrijft onder meer:
This is orchestral playing at its best, which for me means that the music sounds as though it were written for organ, while at the same time being a ‘faithful’ interpretation of the composer’s original intensions, especially in terms of colour. This seems to have been Van Egmond’s philosophy, and the result is a most entering 70 minutes.
One of the most amazing aspects of this very special player is his ability to use and manipulate the stops in such a subtle way so that the registers really do seem to be part of an orchestra, without any sense of ‘on/off’; and his ‘build-ups’ are something else – just listen to track 6, for example, Debussy’s Clair de Lune.”
[Dit is orkestraal spel op zijn best, wat voor mij betekent dat de muziek klinkt alsof ze voor het orgel geschreven is, en tegelijkertijd volkomen recht doet aan de oorspronkelijke bedoelingen van de componist, vooral in de zin van kleuring.
Een van de meest verbazende aspecten van deze bijzondere speler is zijn vermogen om de registers op zo’n subtiele manier te gebruiken en te manipuleren dat ze werkelijk deel van een orkest lijken uit te maken, zonder te merken dat ze ‘in’ of ‘uit’ worden geschakeld; een ander aspect is zijn manier om een crescendo te maken – luister bijvoorbeeld eens naar track 6, Debussy’s Clair de Lune.]
A memento of a great player of his kind” [Een aandenken aan een groot speler in zijn soort], besluit Baker zijn recensie. De complete recensie is hier te zien.

De cd is hier te bestellen.

Ander nieuws:
Er is onlangs weer een radio-opname van Piet van Egmond toegevoegd aan de website Orgelconcerten van de NCRV. Het betreft ditmaal een opname uit 1973 op het toen juist voltooide Van den Heuvel-orgel in de Hervormde Gemeente Singelkerk te Ridderkerk. Van Egmond speelt de Zevende Sonate van Josef Rheinberger en besluit met een korte improvisatie. “Een vlammend concert met een intieme sfeer, door de ietwat droge akoestiek van de Hervormde Singelkerk te Ridderkerk”, aldus de toelichting op de NCRV-website.

Klik hier om de uitzending te beluisteren.

Er staan nu inmiddels acht radioconcerten van Piet van Egmond online.